Home / / Naujas kiaulių šėrimo mokslinių tyrimų projektas
Sorten-icon Veislių paieška
Atsisiuntimai
Saaten-Union Vasarinių veislių katalogas 2024
Saaten-Union Vasarinių veislių katalogas 2024
Ankštinių augalų katalogas 2023
Ankštinių augalų katalogas 2023
Rapool SU katalogas LT-2022
Rapool SU katalogas LT-2022
SU HYSEED katalogas
SU HYSEED katalogas
Visi katalogai
Naujas kiaulių šėrimo mokslinių tyrimų projektas

Naujas kiaulių šėrimo mokslinių tyrimų projektas

Kiaulių penėjimas rugių grūdais yra konkurencinga technologija gerinanti gyvūnų gerovę, sveikatingumą, prisidedanti prie didėjančio verslo tvarumo! Vykdant naują tyrimų projektą (jis aprašytas toliau), tiriama, ar šio kiaulių penėjimo būdo naudą galima patvirtinti ir kokiu mastu tai galima įvertinti ekonomiškai.

Naujas kiaulių šėrimo mokslinių tyrimų projektas

Tai „MyRye“ projekto dalis, kurį finansuoja SAATEN-UNION ir „Elsoms Seeds“*, orentuotas į hibridinių rugių grūdų įtaką kiaulių penėjimo savybėms nustatyti. Projektas bus vykdomas 6 mėnesius, jo eigą prižiūrės Lidso universiteto biomokslų profesorė Helena Miler (Helen Miller).

dso universitetas yra investavęs milijonus dolerių į pasaulinio lygmens kiaulių tyrimų bazę. Šiuo metu tai vienas geriausių institutų Europoje, tiriantis kiaulių mitybą, elgseną, gerovę ir produkcijos gamybos sistemas.

Kokie rugių rodikliai mažina pašarų sąnaudas, gerina pašarų sudėtį ir gyvūnų gerovę?

Galutinio penėjimo etapo metu kiaulės suėda daugiausia pašarų. Šiame etape ypač svarbus ekonomiškas ir efektyvus pašarų naudojimas. Taip pat aktualiais faktoriais tampa gyvūnų sveikumas bei streso mažinimas, nes galimi nuostoliai šiame etape įtakoja didesnes neigiamas pasekmes.

Kyla klausimas: kokia yra šėrimo rugiais nauda?

1. Rugiai yra 2–3 eurais pigesni už kviečius ir 1–2 eurais – už miežius. Įvertinus pagaminamų pašarų kainą, akivaizdu, kad kitų grūdų rūšių kaina yra tikrai per didelė, todėl naudojant rugius atsiranda galimybė gerokai sumažinti kiaulių penėjimo išlaidas. Ūkyje auginant rugius, skirtus gyvulių pašarams ruošti, sutaupoma tiesioginių ir darbo sąnaudų (mažiau panaudojama trąšų, pasėlių apsaugos priemonių, mažesnis važiavimų į lauką skaičius ir pan.).

2. Rugiai yra daug energijos turintys grūdiniai javai, kurių sudėtyje santykinai mažai baltymų, tačiau daugiau lizino 3,0 % (nuo bendro baltymų kiekio) ir mažai gerai pasisavinamo fosforo, todėl rugiai labai tinka galutinio penėjimo etapo pašarų mišiniams ruošti, kai reikia mažesnio N ir P kiekio. Kiaulėms pasisavinant mažiau žalių baltymų ir fosforo teigiamai veikiama jų medžiagų apykaitą, gyvūnai patiria mažiau streso, pagerėja bendras sveikatingumas

Tuo pat metu geresnis pašarų virškinamumas sumažina gaunamų srutų kiekį, kurių sudėtyje mažesnis N ir P kiekis. Šis faktas turėtų sudominti didelį kiaulių skaičių ir mažai žemės turinčius ūkininkus – reikia šalinti mažiau srutų.

3. Ląsteliena yra žarnyno užpildas ir terpė gerybiniams mikrobams virškinamajame trakte daugintis, taip padedant stiprinti žarnyno veiklą. Rugiai turi daugiau skaidulų nei bet kurie kiti javų grūdai, todėl daro teigiamą poveikį gyvūnų gerovei ir sveikatai.

Įgyvendinant didelio masto projektą ištirti šeši skirtingi kiaulių šėrimo racionai, kuriuose rugių kiekis įvairavo nuo 0 iki 100%. Fiksuojami ir registruojami įvairūs kiti rodikliai: pašaro pasisavinimas, paros priesvoris, žarnyno veikla, azoto ir fosforo kiekis srutose, gyvūnų elgsena, mėsos savybės, atliekama skerdienos analizė.

Tikimasi, kad Lidso universiteto tyrimo rezultatai bus paskelbti 2020 m. gegužę. „Praxinah“ jus informuos.

Fenja Luhmann